VERSAILLES, FRANCUSKA


Smješten u zapadnim predgrađima Pariza i nadaleko poznat zbog istoimenog dvorca, Versailles je gradić koji svojom cjelokupnom arhitekturom i uređenjem izaziva oduševljenje i ostavlja bez daha. Prvi pisani trag datira još iz 1083. godine, kad je Versailles bio prosperitetno mjesto na putu iz Pariza u Normandiju, a daljnji procvat doživljava od 1575. kada ga kupuje obitelj Gondi. Čest obiteljski gost na imanju bio je Louis XIII, koji je 1622. otkupio dio šume za privatne lovačke izlete, a do 1632. i cijeli posjed. Njegov sin, Louis XIV preuredio je posjed i sami dvorac kako bi u njega trajno premjestio svoju vladu, što se konačno dogodilo 1682. U njemu su nastavili vladati i njegovi nasljednici, Louis XV i Louis XVI te je bio sjedište političke moći sve do Francuske revolucije 1789. godine. Danas se Versailles, zadržavajući dašak buržoazije iz nekih prošlih vremena, smatra chic predgrađem francuske metropole.
Versailles
Versailles
Najsjajniji dragulj Versaillesa jest njegov Dvorac, jedno od najvećih ostvarenja francuske umjetnosti sedamnaestoga stoljeća. Teško je pronaći riječi koje bi u potpunosti mogle dočarati ovo predivno arhitektonsko ostvarenje, izraslo iz malog lovačkog paviljona Louisa XIII, čiji su ga nasljednici nastavili ravijati i uljepšavati do nevjerojatnih razmjera.Naime, današnja se Palača prostire na 63 154 m i sadrži 2300 soba, više od 2000 prozora, 1250 kamina i 67 stubišta. Osim što gotovo svaka prostorija ima i svoju povijesnu važnost, cijela je unutrašnjost dvorca bogato urešena zlatnim detaljima i prepuna umjetnina. Ovakav stil može se učiniti pretjeranim i kičastim, ali je meni osobno bila zapanjujuća i očaravajuća sama pomisao na to koliko je vremena, truda i promišljenosti bilo potrebno za izvedbu svakog pojedinog detalja, kao i činjenica da je filigransko uređenje versajskog dvorca predstavljalo do tada neviđen luksuz čiji sjaj ne blijedi do dana današnjeg.
Versailles
Vjerojatno najslavnija prostorija dvorca jest Dvorana ogledala. Glavno i izvanredno obilježje ove 73 metra duge sobe, kojom je kralj Louis XIV svakodnevno prolazio na putu od osobnih odaja do kapelice, je sedamnaest lukova povezanih s ukupno 357 zrcala koja se odražavaju na sedamnaest arkadnih prozora s pogledom na vrtove. Lukovi su fiksirani na mramorne stupove s brončanim kapitelima koji prikazuju simbole Francuske – fleur-de-lys i galskog pijetla, a ova upečatljiva dvorana služila je različitim namjenama: od primanja veleposlanstava, proslava rođendana i vjenčanja do organiziranja kostimiranih balova. Sa sjeverne i južne strane Dvorane ogledala nalaze se Soba rata i Soba mira, posvećene vojnim pobjedama i mirotvorstvu, zidova dekoriranih mramornim pločama s vojnim trofejima i prekrasnim bareljefima s prizorima iz života kraljeva.
Versailles
Versailles
Jedan od zanimljivijih umjetničkih izložaka, smješten u Malom kraljevom salonu na prvom katu Versaillesa, svakako je Passemantov astronomski sat, izuzetno rokoko djelo visoko preko dva metra i okrunjeno pokretnom nebeskom sferom. Sat, koji je prvi puta u kraljevskoj povijesti postavio službeno vrijeme, prikazuje datum, vrijeme i mjesečeve mijene, a veliki brojčanici označuju svakodnevni izlazak i zalazak sunca i mjeseca. Ugođenost mehanizma omogućuje prikazivanje datuma do godine 9999. Po važnosti nimalo ne zaostaje ni veliki sat na pročelju palače u unutarnjem mramornom dvorištu, okružen trokutom skulptura koje nadvisuju pozlaćeni balkon i čije su kazaljke zaustavljene u vrijeme smrti Louisa XIV.
Versailles
Svu raskoš dvorskog interijera prate i versajski vrtovi. Smješteni na zapadnoj strani i prostirući se na površini od 800 hektara, predstavljaju jedinstven i savršen primjer jardin a la francaise stila. Uz pedantno njegovane travnjake, cvjetne gredice i aleje koje odišu simetrijom i redom u prirodi, ono što doista ove vrtove čini unikatnim su mnogobrojne skulpture i fontane, zadivljujuće građevine koje uprizoruju brojne povijesne i mitološke događaje i likove. 1979. godine vrtovi su, zajedno s dvorcem, upisani u UNESCO-vu listu Svjetske baštine, a Versailles ostaje jedno od onih mjesta na koja bih se, zbog njihove ljepote i basnoslovnog šarma, uvijek voljela iznova vraćati.
Jeste li posjetili Versailles? Kakvi su vaši dojmovi?
Versailles

No comments:

Post a Comment

Back to Top