ULM, NJEMAČKA


Ulm, Njemačka

Jedina stvar koju možete kupiti, a čini vas bogatijim, jest putovanje! Dobro se sjećam dana kad sam pročitala ovu rečenicu i odmah pomislila: ne postoji bolji opis i definicija putovanja. Donoseći sa sobom nova otkrića, nove ljude, otvarajući nove vidike i horizonte, putovanja u nama izazivaju osjećaj uzbuđenja i ushita koji ne može nadomjestiti nijedna druga kupljena materijalna stvar, radilo se o torbici, cipelama ili bilo čemu sličnome. I kada jedno putovanje završi, još se mjesecima zadržava u našim razgovorima, a kada i priče prestanu ostaju nam fotografije i sjećanja koja nas prate cijeloga života. Upravo činjenica da nas svako putovanje obogaćuje kao osobu, da na svakome od njih otkrivamo nešto novo, saznajemo stvari koje su nam bile nepoznate ili imamo priliku vidjeti nešto o čemu smo samo čitali i gledali na slikama, razlog je zašto ja obožavam putovanja i svoje vrijeme i sredstva rado ulažem u njih.
Ulm, Njemačka
Za mene je jedno takvo otkriće bio i njemački grad Ulm, smješten na Dunavu i osnovan oko 850. godine. Prije dolaska vrlo sam malo znala o njemu, ali je moje oduševljenje utoliko bilo veće. Poznat kao često boravište srednjovjekovnih njemačkih vladara i kao mjesto rođenja Alberta Einsteina, Ulm je prepun tradicije i povijesti.
Schiefes Haus Ulm
Schiefes Haus Ulm
Međutim, njegova najveća i zaista veličanstvena znamenitost je gotička katedrala Ulmer Münster ili Božji prst, s najvišim zvonikom na svijetu koji se uspinje do zapanjujućih 161,53 metra. Stati ispred njega, pogleda uprtog u visine, prema zvoniku koji kao da doseže sama nebesa, pobuđuje osjećaj zadivljenosti, kao i sama katedrala sa svim svojim detaljma koji se približavanjem i pomnijim promatranjem otkrivaju pred našim očima i navode na razmišljanja koliko je vremena, truda i umijeća utkano u njihovu izradu.
Katedrala u Ulmu

Osim katedrale, Ulm plijeni pozornost i svojim lijepim i nadasve zanimljivim kućama građenim u tradicionalnom srednjovjekovnom stilu. Osobito volim stare građevine jer nam, kao svjedoci brojnih događaja i ljudskih sudbina, ako dobro oslušnemo i načas se prepustimo maštanju, mogu ispričati različite fantastične priče. Svakako treba izdvojiti i katedralni trg, mjesto koje s obližnjom staklenom piramidom javne knjižnice predstavlja upečatljivo sjecište povijesti i moderniteta, s bogatim obiljem arhitekturalnog kontrasta.
Jeste li i vi nekada posjetili Ulm i kakvi su vaši dojmovi?
Gradska knjižnica Ulm

No comments:

Post a Comment

Back to Top