STRASBOURG, FRANCUSKA


Na krajnjem istoku Francuske, u blizini granice s Njemačkom, smjestio se Strasbourg, grad fino protkan francuskom i njemačkom kulturom. Iako je, tijekom povijesti, bio predmet vrlo često i nasilnih osporavanja, istovremeno je stoljećima predstavljao kulturni most između dvije zemlje. Danas je poznat, uz Bruxelles i Luxembourg, kao jedan od glavnih gradova EU i sjedište brojnih važnih institucija, kao što su Vijeće Europe, Europski parlament, Europski sud za ljudska prava.
La Petite France, Strasbourg
La Petite France, Strasbourg
Arhitekturalna specifičnost i raznovrsnost Strasbourga primjetna je na svakom koraku, a posebice u centru grada, nazvanom Grand Île, mjestu koje je UNESCO 1988. proglasio svjetskom baštinom, što je bio prvi slučaj da se takva čast ukazuje cijelom gradskom centru. Osobitu pažnju unutar centra privlači La Petite France, povijesna četvrt koja, unatoč svom naizgled simpatičnom imenu, skriva sasvim drugačiju priču. Naime, sam naziv nije proizašao iz patriotskih ili arhitektonskih razloga, već iz imena doma Hospice des Vérolés, sagrađenog u kasnom 15. stoljeću, gdje su se liječili oboljeli od sifilisa, opake bolesti koja je poslije na njemačkom jeziku nazvana Franzosenkrankheit ili francuska bolest. Bez obzira na ove pomalo mračne činjenice, La Petite France odiše naročitom čari, s predivnim kućicama građenima u karakterističnom šesnaestostoljetnom stilu i koje već na prvi pogled svojom privlačnom ljupkošću ostavljaju bez daha.
Gutenbergov spomenik, Strasbourg
Strasbourg je poznat i kao dom Johannesa Gutenberga, tvorca možda i najvažnijeg izuma u povijesti čovječanstva – tiskarskog stroja, koji je omogućio širenje pisane riječi, kao i obrazovanje milijunima ljudi i bez kojega bi današnja civilizacija bila nezamisliva. Zanimljivo je također i da su prve novine tiskane upravo u Strasbourgu 1605. godine, a u njemu je 1792. Claude Joseph Rouget de Isle skladao francusku himnu Marseljezu.
Katedrala Notre-Dame, Srasbourg
Katedrala Notre-Dame, Strasbourg
Raznolikost Strasbourga jasno se očituje i u suživotu katoličke i protestantske kulture, a ovaj zanimljivi grad dom je i najvećeg mjesta islamskog bogoslužja u Francuskoj, strazburške Velike džamije. Međutim, u svjetskim je razmjerima ipak najpoznatija katedrala Notre-Dame de Strasbourg koja je sa svoja 142 metra dugo vremena, od 1647. do 1874., bila najviša svjetska građevina. Victor Hugo ju je opisao kao divovsko i delikatno čudo, a Johan Wolfgang von Goethe kao uzvišeno visoko i razgranato Božje stablo. Ove tvrdnje svoj puni značaj dobivaju pogledom na zapadno pročelje ukrašeno tisućama likova, remek djelo gotičke gradnje, i na središnju rozetu, minuciozno stilizirani vitraž izvanredne ljepote i nezaboravne velebnosti. Inače, sama katedrala, koja je kao i grad poveznica francusko-njemačkih utjecaja, vidljiva je golim okom preko alzaških ravnica, sve do planina Vosges i šumsko-brdovitog područja Schwartzwald sa suprotne strane Rajne.
Jeste li već posjetili Strasbourg? Kakvi su vaši dojmovi?
Katedrala Notre-Dame, Strasbourg

No comments:

Post a Comment

Back to Top