SAKO - KLJUČ ELEGANCIJESako. Pretpostavljam da se u ormaru svake osobe, muškog ili ženskog spola, skriva barem jedan. Sako je komad odjeće koji se vrlo lako kombinira s drugima, koji se bez problema uklapa u dnevne i noćne outfite, koji pristaje uz sve stilove, od poslovnog do sportskog, koji predstavlja “uniformu” i ključ je elegancije. Prije sam vjerovala kako je početak njihove povijesti usko vezan uz urede, ali u zbilji je to daleko od istine. Prvi sakoi porijeklo vuku od nautičkih jakni, a sam naziv dolazi od broda HMS Blazer čija je pomalo odrpana posada, za vrijeme posjeta kraljice Victorije, odjenula kratke mornarsko plave žakete s dvostrukim kopčanjem. Vladarica je ostala impresionirana, osobito nizom sjajne mjedene dugmadi i krojem, a “blazeri” su ubrzo postali neizbježan dio standardne odore.
Također, u drugoj polovici 18. stoljeća, veslači na sveučilištima Oxford i Cambridge nosili su jakne izrezane iz debelog flanela, čiji bismo kroj u današnje vrijeme prepoznali u klasičnim sakoima. Dizajn im se prvenstveno zasnivao na funkcionalnosti jer su štitili od hladnoće, a ujedno su bili ukrašeni širokim prugama ili zakrpama, kako bi gledatelji u svakom trenutku znali koja je momčad u prednosti. Osim na natjecanjima, veslači su ih, kao statusne simbole, počeli nositi i za slobodne aktivnosti po kampusu. Iznimnu popularnost stekli su i u SAD-u, gdje su studenti prestižnih sveučilišta kao što su Harvard, Princeton, Yale i Cornell sakoima iskazivali svoju pripadnost eliti.
Marija Bugarski
Uskoro su se toliko proširili i, probijajući granice sportskog izgleda, nastupili kao omiljena odjeća za posao i slobodno vrijeme. 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća prometnuli su se neizostavne komade i kod muškaraca i kod žena, a 80-ih su na glasu bili tzv. “power suit” sakoi s podstavljenim ramenima. Danas se općenito smatraju vitalnom komponentom britanskog izgleda, specifično u crnoj i plavoj nijansi koja i običnom outfitu s trapericama pridaje notu elegancije. 
U žarištu mog današnjeg outfita upravo je prošarani Massimo Dutti sako. Inače sam velika ljubiteljica sakoa i uvijek ih se sjetim kada ne znam što bih odjenula, a moju vlastitu kolekciju krasi nekoliko njih u različitim bojama i krojevima. Ovaj mi se svidio jer na prvi pogled odaje dojam klasičnog poslovnog sakoa, ali, kada se pobliže promotri, uočava se volan koji ga čini zanimljivim i ženstvenim i koji ublažava taj naizgled strogi kroj. Stoga se bez imalo muke može stilizirati za svakodnevne obveze, kave s prijateljima ili večernje izlaske i druženja. U ovome dnevnom izdanju odlučila sam ga kombinirati sa Zara majicom, gležnjačama i Stradivarius trapericama. S obzirom da u Oslu još nije dovoljno toplo, preko njega sam prebacila Mango kaput, a u prevladavajuće crno-bijele tonove malo sam boje unijela pomoću Michael Kors Mercer torbice u burgundy nijansi. Ona me privukla interesantnim uzorkom i elegantnim oblikom, ali i bojom koja je jedan od presudnih faktora. Kako sam već napomenula u ranijim postovima, obožavam tu nijansu, bilo na garderobi, bilo na modnim dodacima.
Volite li vi nositi sakoe? Na koji ih način kombinirate? Veliki pozdrav do sljedećeg posta!
Marija Bugarski

DETALJI OUTFITA
SAKO: Massimo Dutti
KAPUT: Mango
MAJICA: Zara
HLAČE: Stradivarius
GLEŽNJAČE: Zara
TORBA: Michael Kors Mercer
SUNČANE NAOČALE: Chanel

No comments:

Post a Comment

Back to Top