REIMS, FRANCUSKA


Reims je grad na sjeveroistoku Francuske i leži na rijeci Vesle. Osnovali su ga, negdje oko 80. godine prije Krista, još stari Gali pod nazivom Durocorteron što znači kružna utvrda, a status većeg urbanog središta dobio je pod utjecajem Rimskog Carstva. Kao tradicionalno mjesto krunidbe brojnih kraljeva odigrao je značajnu ulogu u povijesti francuske monarhije, a ta ga činjenica čini poznatim i u svjetskim razmjerima. Ceremonije su se obavljale u Notre-Dame de Reims, katedrali građenoj u visokogotičkom stilu koja, unatoč brojnim oštećenjima u vrtlogu povijenih događaja, i danas ponosno stoji i svojom monumentalnošću izaziva osjećaje divljenja i strahopoštovanja.
Katedrala Notre-Dame u Reimsu
Katedrala Notre-Dame u Reimsu
Posebeci se to odnosi na pročelje kojim dominira Galerija kraljeva, niz od 56 kipova visokih 4.5 metra i prekrasno stilizirana rozeta – graditeljske izvedbe rijetke veličajnosti. Povrh toga, ono što doista u isto vrijeme zaprepašćuje i oduševljava je složena freska detalja koji svojom preciznošću i vjernošću krase svaki  dio ovog značajnog arhitektoskog postignuća.
Katedrala Notre-Dame u Reimsu
Ispred same katedrale nalazi se i kip Ivane Orleanske, jednog od simbola Francuske, koja je kao sedamnaestogodišnja djevojka predvodila vojsku neokrunjenog kralja Charlesa VII u bitci s Englezima i okončanju opsade grada Orleansa, čime je i zaslužila svoj nadimak, a što je dovelo i do službene krunidbe upravo u ovoj katedrali koja u današnje vrijeme slovi za omiljeno turističko odredište i prima oko milijun posjetitelja godišnje.

Prilikom obilaska Reimsa vrijeme je bilo oblačno i upravo je taj spoj sjenovite atmosfere i velebne arhitekture učinio moj susret s ovim grandioznim zdanjem još neizmjerno upečatljivijim i čarobno veličanstvenim. Jeste li nekada posjetili Reims? Kakvi su vaši dojmovi?
Katedrala Notre-Dame u Reimsu

No comments:

Post a Comment

Back to Top