MALA CRNA HALJINA I ČIZME PREKO KOLJENAOva dva odjevna predmeta za mene predstavljaju svevremenske komade koji, uvjerena sam, krase garderobe mnogih djevojaka i žena. Sami po sebi oni su statement komadi koji plijene pozornost i imaju jako zanimljivu povijest.
Marija Bugarski
Mala crna haljina na scenu je stupila 1926. u Vogue-u, u obliku crteža velike i neponovljive Gabrielle Coco Chanel. Bez rukava, malo iznad koljena i s niskom bisera kao modnim dodatkom, odmah je uspoređena s automobilom marke Ford, koji je tada bio sinonim za masovnost, jednostavnost, nisku cijenu i crnu boju. Vogue ju je također proglasio i „uniformom za sve žene s ukusom“. Chanel je haljinu dizajnirala tako da se na njoj ne vide mrlje i da dobro pristaje svakoj ženi. Prvenstveno je bila namijenjena za koktel zabave, ali raznim atraktivnim dodacima, nakitom ili uz pomoć dugih rukavica u trenu se pretvarala u haljinu za večernje izlaske, dok se u kombinaciji sa sakoom mogla nositi i za poslovne sastanke. Iako dolazi u različitim dužinama, uvijek je jednostavnog kroja i pristupačna ženama iz svih slojeva društva. Christian Dior nadogradio ju je sexy dodacima i zacementirao njeno mjesto u svijetu mode, dok ju je Hubert de Givenchy, u suradnji s Audrey Hepburn u filmu Doručak kod Tiffanyja, prometnuo u jednu od najpoznatijih haljina u povijesti kinematografije. Od tada su se nebrojene slavne osobe pojavljivale u malim crnim haljinama i birale ih za posebne prigode, a ako bih morala izdvojiti jednu, bila bi to tzv. revenge dress princeze Diane – haljina koju je odjenula nakon razvoda od princa Charlesa. Zahvaljujući Coco Chanel ova je haljina postala i do danas ostala klasični i esencijalni dio ženske garderobe koji savršeno izvršava svoju funkciju, a ta je da svaka žena u njoj istovremeno može izgledati senzualno, lijepo i elegantno. Štoviše, prema nepisanom pravilu, svaka bi žena u svom ormaru trebala imati jednu jednostavnu, elegantnu crnu haljinu koju može odjenuti u svakoj prilici.
Marija Bugarski
Marija Bugarski
Čizme iznad koljena izvorno su kreirane za muškarce, a osobito su popularne bile u 15. stoljeću kada su, za vrijeme jahanja, pružale adekvatnu zaštitu koljenima. Počeci, točnije rečeno najava visokih čizama kao dijela ženskog stila vezani su uz kazalište i glumice koje su, odjevene u muškarce, kao dio kostima nosile čizme preko koljena. Usvajanje ovakvih čizama kao redovne i stalne modne stavke za žene započelo je ranih 60-ih godina 20. stoljeća. Jesenska kolekcija Cristóbala Balenciage iz 1962. sadržavala je i čizme koje su prekrivale koljena, a godinu poslije Yves Saint Laurent je u svoju couture kolekciju uvrstio i čizme od aligatorove kože u visini bedra. Od tog se vremena ova vrsta obuće, u raznim izdanjima i od različitih materijala, svake godine pojavljuje na modnim pistima, a gotovo je neizostavna i na ulicama, budući da je stekla vjerne poklonice diljem svijeta.
Marija Bugarski
Ja sam također jedna od njih i u ovoj sam se kombinaciji odlučila za Zara čizme preko koljena u camel smeđoj boji, uz koje sam ponijela Mango torbicu identične nijanse. Ovih je dana u Oslu izašlo sunce, ali kako je i dalje hladno potrebno se toplije obući, a vunena mala crna haljina predstavlja savršen izbor. Crna boja osobito naglašava i ističe boju čizama i torbice, a burgundy kaput, s kojim sam zaokružila moj današnji outfit, u skladu je s njihovom nijansom.
Imate li i vi u svojoj garderobi malu crnu haljinu ili čizme preko koljena? Volite li ih nositi ili ne, pišite mi u komentarima?

DETALJI OUTFITA
KAPUT: Zara
HALJINA: Zara
ČIZME: Zara
TORBA: Mango
SUNČANE NAOČALE: Chanel

No comments:

Post a Comment

Back to Top