BEČ, AUSTRIJA


Beč, poznat i kao Dunavski grad, grad glazbe i snova, glavno je i najveće urbano središte Austrije, a osnovali su ga Kelti oko 500. godine prije Krista. Kroz svoju dugu, burnu i bogatu povijest između ostaloga je bio i sjedište dinastije Habsburgovaca i prijestolnica Austro-Ugarske Monarhije. Danas je Beč grad koji se diči osvježavajućim sjedinjenjem romanike, baroka, secesije i moderne arhitekture i koji svojim stanovnicima pruža visoku kvalitetu života. Nije bez razloga osam godina zaredom, na Mercerovoj listi od 231 grada, zauzimao prvu poziciju kao najbolja stambena destinacija. Nebrojeni su umjetnici i velike osobnosti ili rođeni u Beču ili su ga odabrali za svoj dom i mjesto u kojemu će djelovati i iskazati kreativni genij. Dovoljno je spomenuti W. A. Mozarta, Gustava Klimta, Johanna Straussa, Hermanna Brocha, Ludwiga van Beethovena… Beč je poznat i po svojim sveučilištima, operi, a jedna od najsjajnijih kulturnih atrakcija su spektakularni bečki balovi u duhu 19. stoljeća, kojih se godišnje održi preko 450.

Beč, Austrija

Beč sam posjetila dva puta i, iako sam obišla i vidjela velik dio grada, mogu zaključiti kako nisam otkrila ni 10% uzbudljivih tajni koje skriva u sebi. Prvi puta u Beču sam boravila za vrijeme nadaleko poznatog Božićnog sajma. Šetati, osobito noću, predivno urešenim i okićenim ulicama kojima odzvanjaju pjesme ispunjene nadom i veseljem, s čašom toplog i mirisnog kuhanog vina u ruci, upijati dojmove probijajući se kroz more razdraganih ljudi opijenih duhom Božića, teškom mukom, među bezbroj, odabirati nekoliko čarobnih, filigranskom preciznošću ručno izrađenih kuglica za božićna drvca, neponovljiv je i neopisiv, gotovo nestvaran doživljaj.
Katedrala Sv. Stjepana

Iako je vrijeme bilo tmurno i sivo, to nije umanjilo ljepote prekrasnog grada i njegovih znamenitosti. Jedna od najpoznatijih je Stephansdom, katedrala Sv. Stjepana, građena u romaničkom i gotičkom stilu i orden današnjega Beča. Zasigurno najslavnije obilježje je njen 111 metara dugi krov prekriven s 230 000 glaziranih pločica živopisnih boja, s južne strane složenih u mozaik dvoglavog orla – znamen Habsburške vladavine, a sa sjeverne u grbove grada i države. Također su značajna i njezina 23 masivna zvona od kojih najveće, popularno nazvano Pummerin, teži 20 130 kilograma. Uz njih se veže i jedna zanimljiva priča: Beethoven je otkrio potpuni gubitak sluha kada je vidio kako ptice, preplašene gromoglasnim zvukom, bježe iz tornjeva, a nije čuo zvonjavu.
Austrijski Parlament

Na bečkoj Ringstrasse smjestila se i zgrada Parlamenta, monumentalno zdanje podignuto u novo-grčkom stilu koje svojim zabatom, dekoriranim alegorijama na 17 Austro-Ugarskih provincija, kolonadom stupova u korintskom stilu, brončanim skulpturama i minucioznom, fantastičnom fontanom Palade Atene izaziva egzaltaciju i ushićenje.
Schӧnbrunn

Mene je ipak najviše oduševio dvorac Schӧnbrunn, „lijepi izvor“, barokna građevina s 1441 sobom, dugogodišnja rezidencija vladara, od sredine 20. stoljeća jedan od najvažnijih kulturnih spomenika i turističkih odredišta Beča, čija palača i vrtovi odražavaju ukus, interese i težnje Habsburgovaca. Osoba sam koja preferira proučavati dvorce i dok sve stare građevine, zbog svoje prošlosti i životnih priča koje su se odigrale unutar njihovih zidina, u meni pobuđuju zanimanje, dvorci su mi daleko najprivlačniji. Obožavam prolaziti njihovim hodnicima i dvoranama i zamišljati kako su njima kročili i brojni vladari, kao i promatrati slike i umjetnine kojima su krasili svoje odaje. Schӧnbrunn je na 60 metara visokom brežuljku okrunjen glorijetom izrađenim od kamena srušenog dvorca Neugebäude, koji je carica Marija Terezija zavjestila Habsburškoj moći i „pravednom ratu“, a 1778. arhitekt Johann Ferdinand Hetzendorf von Hohenberg za caricu je osmislio niz slikovitih ruina nazvanih Rimske ruševine ili Ruševine Kartage te fontanu s obeliskom kao simbolom stabilnosti i opstojnosti. Ono što me posebno zadivljuje su detalji, istančanost njihove izvedbe i postojanost s kojom odolijevaju zubu vremena. Osim svojom veličajnošću, dvorac privlači pozornost i čuvenim zoološkim vrtom. Prema legendi, dok je Marija Terezija bila zauzeta upravljanjem carstvom, njezin suprug Franjo I posvetio se zoološkom vrtu koji je želio popuniti sa što više životinjskih vrsta. U meni je nevjerojatnu radost i sreću izazvala činjenica da bečki Tiergarten udomljuje i moje najdraže životinje – pande. Iako ih nisam imala prilike vidjeti za vrijeme zimskog posjeta, svakako se planiram vratiti i uživati u upečatljivim vrtovima i pogledu na te famozne medvjede.
Dior, Beč

Drugi kratki posjet Beču dogodio se tijekom ljetnih mjeseci i protekao u shoppingu, još jednoj karakteristici austrijske metropole. Naime, Beč je, s nizom luksuznih trgovina kao što su Chanel, Dior, Louis Vuitton, Gucci, Dolce&Gabbana i Versace, pravi magnet za modne entuzijaste iz svih krajeva svijeta.
Vjerujem kako je Beč grad koji, s obiljem kulturnih svečanosti, spojem povijesne i suvremene gradnje, bogatom gastronomskom ponudom i uz pregršt muzeja, galerija, kazališta i prizora, nijednog posjetitelja ne može ostaviti ravnodušnim. Velik broj mi je i dalje ostao neopažen i neupitno ću se još kojom prigodom zaputiti u ovaj čudesni grad, ponjaprije zbog, već pogađate, pandi! 

Jeste li vi posjetili Beč? Kakvi su vaši dojmovi?

2 comments:

  1. I adore Vienna and especially I like to travel there during winter, because it has been always warmer than here in Warsaw :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, Vienna is especially beautiful in winter with snow and Christmas decorations all around the city.

      Delete

Back to Top